Дві секунди, які вирішують твою подальшу долю. Як їх збільшити?


Помітний велосипедист - живий велосипедист!
Не будь примарою на дорозі, аби не стати жертвою ДТП!

І це не жарти: непомітність велосипедистів (і не лише велосипедистів) у темний час доби є значним фактором ризику, який збільшує ймовірність ДТП.

От уяви собі таку картину: ти, темної-темної ночі, в темній-темній одежі на темному велику чешеш кудись по своїм темним справам... (О, початок тяне на страшилку. :) )
Якщо твої справи й справді темні - то маскування є твоєю особистою справою, але у будь-якому випадку - наслідки наїзду на тебе авто - то вже проблема для тебе, твого здоров'я, твоєї рідні та водія, якщо він не втік з місця пригоди, перелякавшись, що йому невідомо-що потрапило під колеса. І якщо буде доведено, що наїзд стався саме через твоє темне маскування - то будеш ти зі своїми проблемами наодинці. А було б тебе помітно - то тебе б завчасно об'їхали стороною. (хтось зараз подумав: "Угу, стороною, літають, мов показились і все їм до лампочки")

Так, ладно, щось нас понесло в темні нетрі, потрібно звідтіля вибиратись та нести світло і вчити людей задля їхньої ж безпеки бути помітними на дорозі. Тож повернемось до цього.

У темну пору доби та в умовах поганої видимості дуже важливо, щоб нас та дорогих нам людей при перетині проїжджої частини або при пересуванні вздовж узбіччя, було добре, а головне, завчасно (!) видно водіям автомобілів. Адже за статистикою, понад 70% усіх "тяжких" ДТП за участю пішоходів та велосипедистів відбувається в темний час доби і в умовах поганої видимості (дощ, сніг, туман, ...).

В осінньо-весняний період, коли світловий день надто короткий, нам часто вечорами, та й рано вранці, доводиться перетинати проїжджу частину в сутінках. Якщо ми при цьому одягнені в одяг світлих тонів, то нас видно вже за 55 метрів (білий одяг), а це більше трьох секунд для автомобіля, що рухається зі швидкістю 60км/год. Здавалося б, цього достатньо для того, щоб водій, помітивши нас на дорозі, пригальмував, а то і зовсім зупинився, однак чи часто ми одягаємося в негоду і взимку в білий одяг?!

А якщо ми в темному чи в чорному?
Якщо ви в чорному одязі то в світлі фар авто ви стаєте помітними для його водія за 18м від нього.

Ось невеличкі прості розрахунки: Авто рухається зі швидкістю 60км/год, якщо 1км=1000м - то 60км=60000м, а 1год=60хв=3600с, отже швидкість авто 60000 метрів за 3600 секунд, тобто майже 17 метрів за секунду.

ВДУМАЙТЕСЬ: 17м/с - що це означає?

Це означає:
  • що з того моменту, як вас побачить водій і натисне на гальма, його авто вже подолає 34 метри (час реакції середньостатистичного водія від сприймання до дії 2 секунди);
  • гальма працюють не миттєво: завжди від моменту натискання на важіль гальм до моменту, доки спрацюють всі механізми і колеса почнуть крутитись повільніше - мине ще трішки часу, а відповідно це ще плюс кілька метрів;
  • і, з рештою, доки авто повністю зупиниться пройде ще якийсь час (і чим більша  і важча автівка - тим більше), а отже це знову плюс до гальмівного шляху. А ще також не забувайте, що гальмівний шлях  залежить навіть від того яка погода...
Якщо ж стан дорожнього покриття внаслідок, наприклад, ожеледі чи дощу далекий від ідеального або технічний стан автомобіля (тих же протекторів, наприклад) не дозволяють водієві екстрено загальмувати - то і білий одяг не вбереже від біди! Що вже говорити, якщо пішохід/велосипедист одягнений в одяг темних тонів? В цьому випадку його погано видно і за 18-20 метрів, але ж цю відстань автомобіль, при 60км/год, подолає вже за одну секунду. За таких умов наїзд практично неминучий, і пішохідний перехід, особливо нерегульований, в цьому випадку не є панацеєю від біди!

 Отож, слідує висновок, що чим помітніші ви на дорозі тим далі від вас ті "дві секунди, протягом яких вирішується ваша участь" і тим краща вона для вас буде у момент перебування на дорозі.

Як же бути помітним?
Досить легко, якщо користуватись спеціальними світлотехнічними  засобами.


Світлотехніка буває двох видів активною і пасивною:
- активна сама випромінює світло (різноманітні фари, габарити, блимавки, ліхтарі),
- а пасивна використовує світло, яке потрапляє на неї з якогось джерела і відбиває його назад до того ж джерела світла. (це різноманітні світловідбивачі, які ще називали катафотами та блікери) Якщо ви посвітите навіть слабеньким ліхтариком на блікер - то вам здаватиметься, що він яскраво світиться. Причому помітний такий блікер в світлі фар вже за сотню метрів і більше.

Що добре - так це те, що світловідбивачі роблять вас помітними в світлі фар, зручні і доступні у користуванні для будь-кого із учасників дорожнього руху, але самі по собі вони не світяться і дорогу перед вами вони не освітлюють. Ну це ж не біда, бо більшість велосипедистів їздять вночі навпомацки, варто лише побачити, як повертаються з роботи робітники наших підприємств, напевно у них є прилади нічного бачення або зір як у котів, або їх просто душить жаба купити собі ліхтар, або ще купа "або" серед яких є банальна причина - вони навіть не задумуються про свою безпеку.
Варто мати блікер - він простий у користуванні, йому не потрібні батарейки, він може бути будь-якого виду, форми і кольору. Кожен може підібрати його за своїми уподобаннями. А головне - він дешевше дорогих габаритних ліхтарів. Можуть бути у вигляді наліпок, браслетів, значків, нашивок на одяг, брелоків...

Ось вам кілька фото для прикладу:

Слеп-браслет
Слеп-браслет
Слеп-браслет та підвіска.
Слеп-браслет та підвіска.

Відстань, з якої вас і ваших близьких помітять на проїжджій частині, при цьому збільшується аж до 450-ти метрів у дальньому світлі фар, за умови, що у вас якісний блікер, а це дозволяє водієві автомобіля помітити вас завчасно і мати в запасі не менше 20-ти, а то і 25-ти секунд!

Чи варто говорити, наскільки це важливо для наших дітей і для наших літніх батьків, як для самих уразливих учасників дорожнього руху!


Системно і ґрунтовно популяризацією та поширенням світлоповертаючих елементів в Україні займається команда ГО "Безпека пішоходів та велосипедистів". У них можна проконсультуватися з питань видимості на дорозі, а при бажанні - придбати світловідбивачі.
Ви знайдете різноманітні їх види на дитячу коляску і корпус мобільного телефону, на захисний шолом і на санки; підвіски і значки на сумку / ранець / рюкзак, виготовлені на основі якісної плівки від всесвітньо відомого виробника "3М"; будь-які наліпки, виготовлені з різних видів плівок з різною видимістю; слеп-браслети великої довжини, що добре тримаються навіть на руці дорослої людини, які при необхідності дозволяють фіксувати штанину брюк, не допускаючи її потрапляння в велоланцюг.


Будьте помітні на дорозі, особливо в сутінковий час та темну пору: звичайні пасивні світловідбивачі роблять вас видимими для водіїв за сотню метрів.


Коментарі